top of page
Media Advertentie

Artikelpagina

Zonder_edited.png

4 JULI 2024: VRIJSPRAAK SKY-ECC ZAAK INZAKE INTERNATIONALE DRUGSHANDEL, BEZIT VUURWAPENS, GEWELD

Bijgewerkt op: 27 jul.


De rechtbank in Zwolle heeft onze cliënt die verdacht werd van grootschalige nationale en internationale drugshandel, het voorhanden hebben van een AK-47 geweer, een pistool, alsook mishandeling vandaag integraal vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had geëist om cliënt 7 jaar gevangenisstraf op te leggen.


De verdediging vroeg de rechtbank in deze zaak van alle ten laste gelegde feiten worden vrij te spreken, omdat het wettig en overtuigend bewijs ontbreekt. De advocaat voerde aan dat alle chats van de 2 gekraakte SKY-accounts van het bewijs diende te worden uitgesloten, nu sprake is van onrechtmatig verkregen bewijs en van schending van het recht op een eerlijk proces als bedoeld in artikel 6 van het EVRM. Daarnaast heeft onze advocaat ook aangevoerd dat er onvoldoende bewijs is voor de stelling dat onze cliënt de gebruiker is geweest van de 2 Sky-accounts. Ook heeft de advocaat bepleit dat niet voldaan is aan het wettelijke bewijsminimum (er is namelijk één bron, de Sky-hack), dat niet gesteld kan worden dat wat in de chats besproken is, ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, dat ten aanzien van alle tenlastegelegde feiten de feiten op basis van de chats en foto’s niet kan worden vastgesteld dat het daadwerkelijk om drugs ging en dat op basis van de chats niet kan worden vastgesteld dat een persoon is mishandeld en dat onze cliënt daadwerkelijk vuurwapens voorhanden heeft gehad. 


De rechtbank oordeelt dat de verdenkingen tegen onze cliënt gebaseerd zijn op de in het procesdossier aanwezige Sky ECC-berichten. Deze berichten komen inderdaad allemaal uit één bron, namelijk de gekraakte berichtendienst Sky ECC. Dat door het Openbaar Ministerie wordt verwezen naar meerdere chatsessies van de 2 Sky-accounts met verschillende andere gebruikers van Sky ECC en naar een aantal afbeeldingen die de tekstberichten zouden ondersteunen, maakt dit niet anders. De rechtbank volgt de advocaat met het oordeel dat in het procesdossier geen andere bewijsmiddelen zijn opgenomen die de inhoud van de berichten ondersteunen. Zo is er bij onze cliënt niet daadwerkelijk een Sky ECC-telefoon aangetroffen en zijn er geen drugs en wapens bij hem aangetroffen, zijn er geen drugs en wapens onderzocht en hebben er geen observaties van verdachte plaatsgevonden. Hierdoor is de inhoud van de berichten niet te toetsen. Dit geldt ook ten aanzien van de ten laste gelegde mishandeling, nu er slechts sprake is van één chat waarin de gebruiker van account zegt dat hij iemand gaat mishandelen. Hoewel het Openbaar Ministerie om de oplegging van 7 jaar gevangenisstraf heeft verzocht, sprak de rechtbank cliënt terecht vrij van alle tenlastegelegde strafbare feiten.


Het belang van deze uitspraak is groot. Landelijk woedt in rechtszaken door het hele land een zware juridische strijd tussen het OM enerzijds en de advocaten anderzijds over de rechtmatigheid en bruikbaarheid van Encro-chatberichten alsook van de zogeheten SKY-ECC-berichten, waarvan de servers eveneens gekraakt zijn door buitenlandse opsporingsdiensten. De Nederlandse politie kreeg vervolgens ook toegang tot deze servers en kon in de meeste gevallen zelfs real-time meelezen, zonder dat de gebruikers van de versleutelde Encro/SKY-ECC-telefoons dit op dat moment in de gaten hadden. Er zijn ondertussen veel uitspraken gedaan door rechters waarin verdachten tot jarenlange gevangenisstraffen zijn veroordeeld op basis van enkel deze berichten. Het verwijt van de advocaten over de onrechtmatigheid van de verkrijging van deze berichten alsook het ontbreken van ieder steunbewijs, zijn in die uitspraken geheel terzijde geschoven. 


De verdediging heeft in deze zaak de rechtbank met klem gewezen op het ontbreken van voldoende wettig en overtuigend bewijs en verzocht kritisch naar het strafdossier te kijken. Daaruit bleek namelijk dat er eigenlijk enkel de Sky-berichten waren. Iedere ondersteuning ontbrak voor het bewijs. De rechtbank volgde de verdediging hierin en kwam tot een vrijspraak omdat het zogeheten bewijsminimum niet werd gehaald. 


Onze cliënt werd bijgestaan door mr. K. Karakaya.


De link naar de uitspraak van de rechtbank:

 


De link naar crimesite:





 

197 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page